top of page
2019-05-12 (3).png
2019-05-12 (4).png
2019-05-12 (2).png
2019-07-04 (2).png
חיפוש

לקטינים | למה הם בעייתיים לנו?

  • תמונת הסופר/ת: Inbal Liv Peretz
    Inbal Liv Peretz
  • 7 באוג׳ 2024
  • זמן קריאה 4 דקות


לקטינים | מי אתם?

כל הדברים החיים בנויים לשרוד. בעלי חיים שונים חומשו בשלל כלים כדי לאפשר להם להתמודד מול טורפים. כלים כגון: טפרים, זריזות, כוח, ארס, יכולת הסוואה ועוד מאות כלים ואסטרטגיות שונות.


אבל מה לגביי צמחים? איך הם מגינים על עצמם? זה קל מאוד להאמין שחלק גדול מעולם הצומח נוצר לצורך מזון, מכיוון שאין לו את היכולת לזוז ולהתגונן, הוא נגיש לכולם וכאשר נאכל נראה שאינו גורם נזק בגוף. 

אבל, גם צמחים רוצים לשרוד ולהם אסטרטגיות שונות מהמוכר.


צמחים מייצרים חומרים שונים הנקראים לקטינים, שכן הם משפחה מגוונת של חלבונים שתפקדים הוא להגן על הצמחים מפני טורפים ומזיקים. הלקטינים, נמצאים ברוב הצמחים אך בכמות רבה אף יותר בדגנים, קטניות וצמחים ממשפחת הסולניים וכן פירות מסוימים וכן מטרתם היא לפגוע בנו, ה״טורפים״ בכדי למנוע פגיעה בצמח.

אפשר לומר שלקטינים הם ״נשקים ביולוגיים״ שהצמח מייצר על מנת להגן על עצמו בשביל שיוכל לשרוד כדי להתרבות. 

 

 

כיצד לקטינים משפיעים על גוף האדם? 

ישנם מספר דרכים בהם לקטינים עלולים להזיק לגוף האדם :


1. מניעת ספיגת נוטריאנטים

סוגים מסויימים של לקטינים יכולים למנוע מהגוף לספוג נוטריאנטים (ויטמינים, מינרלים..) בעלי ערך תזונתי רב, מה שבסופו יכול להביא לבעיות בריאות שונות ומגוונות.

תפקידו ההגנתי של הלקטינים הוא להפריע לתקשורת הבין תאית בעזרת יצירת חורים בדופן המעיים ויצירת תסמין הנקרא מעי דליף. מנגנון זה הוא העיקרי בדרכי הפעולה של הלקטינים. הלקטינים מסוגלים להפריד את החיבורים ההדוקים בין התאים היוצרים את הגבול הרירי במעיים, מה שמאפשר לחלקיקים גדולים לחדור מהמעי לזרם הדם וליצור בעיות.


2. חקיינות מולקולרית

בדרך זו, צמחים מייצרים מולקולות זהות לחלבונים בגוף האדם וכאשר המולקולות הללו עוברות את ממברנת המעי ונכנסים למחזור הדם הן יכולות להפעיל או לכבות מנגנונים שונים. לדוגמה, הצמח יכול למנוע מהגוף לשחרר אינסולין, ובכך לגרום לגוף להפוך את הסוכר לשומן, וזאת בניסיון ״להחליש את האויב״. 

דוגמא נוספת היא רמת הידמותם של להקטינים לרכיבים הנקראים ליפופוליסכרידים ועל כך מערכת החיסון מזהה אותם כפולש זר, תוקפת אותם כאילו היו חיידק או וירוס החדר לגוף ובעקבות כך ליצור דלקת ותגובה חיסונית. הלקטינים דומים מאוד לרכיבים הנמצאים באיברים ומערכות חיוניות כמו מערכת העצבים והמפרים, הם נקשרים ויוצרים בעיה תפקודית באותן המערכות.

 

3. רעילות גבוה

בנוסף לכך, ישנם לקטינים רעילים במיוחד. לדוגמה, הלקטינים שבזרעי הקיקיון (קיק) המכילים

לקטין רעיל בשם ריצין, רעילותו היא כה גדולה שאם משווים אותו לרעלים אחרים, הוא פי 6000 יותר רעיל מציאניד, ופי 2000 יותר מארס של נחש הקוברה.


4. תקשורת בין תאית

ללקטינים היכולת לקטוע ולשבש את התקשורת הבין תאית או לגרום לתגובות אלרגניות ודלקתיות. לדוגמא, כאשר הלקטינים נקשרים לחומצה סיאלית, המידע שהעצבים מעבירים זה לזה נחסם ולא מועבר, מה שעלול לבוא לידי ביטוי בערפול מוחי Brain Fog.

קשירת פתוגנים

לקטינים עלולים להקל על התחברותם של וירוסים וחיידקים למטרותיהם, מה שעלול ליצור חולי חוזר והדבקה חוזרת.



תסמינים, מחלות ומצבים דיאגנוסטים העלולים להיגרם מעודף לקטינים:

כאבי מפרקים, דלקת מפרקים

תשישות כרונית

מעי רגיז

ריפלוקס וצרבת

כיבים, פתעים שאינם מוסברים

אימונוגלובולינים G,M,A נמוכים

אקנה

לימפומה, לוקמיה, מיאלומה

טסטוסטרון נמוך

כתמי גיל וגידולי עור

פיברומיאלגיה- כאבים כרוניים

ספירה לבנה נמוכה

אלרגיות

פוליפים במעי הגס

התקרחות גברית

אנמיה

כאבי בטן, גזים, נפיחות

אבדן זיכרון

אסטמה

נימול

פרקינסון

מחלות אוטואימוניות

בריאות שיניים ירודה

נוירופתיה פריפריאלית

אי סדירות בלוטת תריס

דמנציה

שחלות פוליציסטיות

סוכרת I,  II

דיכאון

פריחות, הרפס, פסוריאזיס

טרשת נפוצה

עצירות, צואה רכה

עיכוב התפתחותי אצל ילדים

קרוהן

כאבי ראש, מגרנות

סחרחורות וטנטון

זאבת

מחלות לב וכלי דם

בהרת / ויטילגו

אוסטאופניה

יתר לחץ דם

עליה וירידה במשקל

ערפול מוחי

עקרות, ווסת לא סדירה, הפלות

חוסרים עקב ספיגה לקויה


האם כדאי להימנע מלקטינים?

חשוב לזכור שאם לקטינים נמצאים כמעט בכל הצמחים, משמע, הלקטינים נמצאים גם במזונות אשר מוכרים כחלק אינטרגלי מתזונה בריאה ולכן הימנעות מלקטינים היא לא דבר שכולם צריכים לדאוג ממנו. יחד עם זאת, חשוב להבין כי במצבים של רגישות ללקטינים יש להימנע בצורה גורפת. כך דוגמה המוכרת לרבים היא מחלת ציליאק, שבה קיימת רגישות לגלוטן שהוא לקטין אשר מצוי בחיטה ובדגנים אחרים. 


אם גופכם יצא מאיזון וחווה את אחד מהתסמינים או המחלות בטבלה (מעלה), כדאי שתכירו את התכנית לריפוי מלקטינים. בקליניקה, קיימת תכנית אשר בניתי על בסיס תכניתו של ד"ר סטיבן גנדרי והיא כוללת מספר שלבים לניקוי וטיפול בעודף לקטינים בגוף. חשוב לעשות את התכנית על פי שלביה כדי להוריד את רמת הלקטינים וכן לאחר מכן יהיה ניתן לחזור בכחמה, מודעות והגבלה גם ללקטינים.


כללי בסיס | תזונה דלת לקטינים

1.     הדברים שאתם מפסיקים לאכול משפיעים הרבה יותר על בריאותכם מהדברים שאתם מתחילים לאכול.

2.     הבינו את החשיבות בהזנה של החיידקים הטובים שלכם כדי שאלה יזינו אתכם חזרה ויבטיחו את הבריאות שלכם. נסו להמנע משימוש באנטיביוטיקה אלא אם אין ברירה וחזקו את התפתחות החיידקים הטובים עם נוכחות סיבים בתזונה ובמידת הצורך, תתספו.

3.     יש להקפיד על צריכה נבונה של פירות שכן מזון זה איפשר לאבותנו הקדמונים לצבור שומן במהירות לזמני חירום. יש לאכול פירות במידה, במצב בשל ולא בוסר וכן אך ורק בעונתם. פירות בוסר ואלה שאינם גדלים בעונתם מכילים רמות גבוהות של לקטינים. חשוב- צמצום אכילת פירות ואכילתם מדי פעם, כמו ממתק, ללא מזון אחר ליד, רק בשלים ובעונתם.

4.     אתם אוכלים את מה שהדבר שאתם אוכלים אכל קודם. אם החיה ניזונה כהלכה, תקבלו גם אתם את יתרונות ההזנה. אם החיה ניזונה ממזון מעובד, זול, תרופות וחיה בחוסר איזון הורמונלי או סביבה דלקתית גבוהה, כך יעבור גם אליכם.

5.     סילוק רוב הלקטינים, מזון מהונדס גנטית, פירות וירקות מרוססים בהדברה ושומן רוויי.

6.     סילוק סוכרים וממתיקים מלאכותיים.

7.     צמצום מזונות המכילים אומגה 6 ולהרבות במזונות המכילים אומגה 3.

8.     אכילת דגי ים העשירים באומגה 3 והמנעות מאכילת דגי בריכה הדלים בנוטריאנטים ועשירים בכימיקלים ורעלנים.

9.     אכילת בשר אדום מרעה ולא תעשייתי וכן הכירו את תקן "חי בריא" המבטיח את איכות הבשר ומרמז על התזונה של הפרה (עשב ולא דגן מהונדס המכיל לקטינים) ושימוש בתרופות מסויימות.

10.  אכילת עוף אורגני (כמו זה של משק לולו) וביצי חופש אורגניות.

11.  הימנעות ממוצרים המשבשים את המערכת ההורמונלית.

12.  ריבוי אכילה של עלים ירוקים, מצליבים ושורשים.

13.  התבססו על שילוב חלבון וירקות במקום פחמימות – יעזור לכם בעיכול טוב יותר.

14.  מעבר ממוצרי חלב פרה לחלב כבשים או עיזים מסוג אורגני כדי להבטיח פחות לקטינים וגם, הגבילו בכמות את כל מוצרי החלב מלבד חמאה אורגנית וגהי והעדיפו גבינות קשות שמנות.

15.  התססה מצמצמת באופן ניכר את השפעת הלקטינים. כך שאם ממש בא לכם פרוסת לחם, עדיף שתהיה מחמצת. כך גם ניתן לשלב ירקות מותססים בתזונה- גם יעזור לנו לפירוק הלקטינים בירקות בעייתיים וגם לשגשוג המיקרוביום.


בקליניקה, על בסיס עקרונות אלו תקבלו תכנית סדורה עם מה כן או לא לאכול בכל שלב וכן רשימת מזונות עם הסבר ברור על כל דבר.

נושא זה מעניין אתכם? ממליצה בחום להכיר את ד"ר סטיבן גנדרי ואת ספרו בנושא- פרדוקס הצמחים שפרץ דרך בתחום הלקטינים וזאת על סמך שנים רבות כמנחת בכיר, רופא וקלינאי.


המון בריאות!



אולי יעניין אותך גם:





 
 
 

Comments


bottom of page